Συνέντευξη στον Μάικ Πετράκη | Της Όλγας Θάνου – City-vibes.gr

ΧΩΡΑ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με αξιοσημείωτη ποικιλία τοπίων προσκαλεί τους επισκέπτες της, σε μία απολαυστική ακρόαση της ιστορίας της.Ο ξεναγός – αφηγητής μας προτείνει να αφεθούμε στο παιχνίδι των ΕΙΚΟΝΩΝ που προκαλούν οι ΕΝΝΟΙΕΣ – ΛΕΞΕΙΣ και να απολαύσουμε τον κόσμο που κτίζεται με βάση αυτή τη θεμελιώδη αρχή της δημιουργίας, (ας απαλλαγούμε επομένως από την επιθυμία για άλλες αναγνώσεις και ας αναζητήσουμε εικαστικά τον λόγο).

1)      Πως ξεκίνησε η σχέση σας με την τέχνη;

Μετά τις σπουδές μου στην Γραφιστική κάνοντας συγχρόνως και κάποια μαθήματα Ελευθέρου Σχεδίου, με συνοδό πάντοτε την αγάπη μου για τις εικαστικές τέχνες και δη την μοντέρνα και σύγχρονη έκφανση τους, αφέθηκα στην πιο άμεση και εντατική ενασχόληση μου. Προσπαθώντας να ερμηνεύσω την προσωπική μου αντίληψη και αισθητική στον κατακλυσμό που δεχόταν η οντότητα μου από διάφορα <προϊόντα> με βάση την ανθρώπινη ύπαρξη και επικοινωνία.

2)      Πείτε μας λίγα λόγια για την έκθεση, τί θα δει ο επισκέπτης;

Η έκθεση αναφέρεται και διαπραγματεύεται την πραγματική, κατά με, βάση της δημοκρατίας. Την ανθρωποκεντρική και κοινωνική της διάσταση, από καταβολής της έως και σήμερα. Εμπλέκοντας πάντοτε και τους θεσμούς, ( πολιτικούς, θρησκευτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς κ.α) που είναι φυσικά δημιουργήματα των ανθρώπων και διατηρούν τις <κακές> συνήθειες τους. Θέλω να επαναφέρω επίσης, τον διάλογο για την σημερινή ύπαρξη της, ως απόγονος της χώρας που γέννησε την Δημοκρατία, σε συνδυασμό και με την άμεση συμμετοχή των επισκεπτών της έκθεσης, όπου και οι ίδιοι θα αφήσουν  το στίγμα τους, για την κατά την προσωπική τους άποψη, έννοια και ύπαρξη της Δημοκρατίας. Τα υπόλοιπα θα τα δείτε επισκεπτόμενοι την έκθεση – εγκατάσταση, όπου στόχος μου ήταν κατά την παρουσίαση της, να γίνω πιο άμεσος με τον θεατή, ως προς και την δημιουργία της.

3)      Ποιά είναι για σας η ιδανική Δημοκρατία;

Για εμένα η Δημοκρατία ξεκινάει από τον σεβασμό της προσωπικής οντότητας του καθενός μας, έχοντας ως όριο – σύνορο, το να μην είναι εις βάρος, να μην <επιβάλλεται> στον χαρακτήρα του άλλου. Επαναπροσέγγιση της <θέσης> μας, προς όφελος και της εξέλιξης της κοινωνίας, όπου μάλλον αναφέρομαι σε κάτι ουτοπικό ίσως.

Εάν το θέσουμε ως πολιτικό θεσμό, αφού υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ανέφερα παραπάνω. Το μοναδικό ίσως παράδειγμα σύγκλησης με την Δημοκρατία ως πολίτευμα, από καταβολής της, το βρίσκουμε τον 5ο αιώνα π.χ., αναφερόμενος στον πολιτικό Εφιάλτη, που προσπάθησε όσο πιο άμεσα, να αναθέσει την εξουσία στους ίδιους τους πολίτες, παρακάμπτωντας την εκλογή αντιπροσώπων. Αυτό όμως προϋποθέτει κι μία πολιτική βούληση του λαού και της κοινωνίας, που όπως όμως έχει γαλουχηθεί, δεν υφίσταται.

4)      Γιατί η Δημοκρατία δεν έχει τη θέση που θα έπρεπε στην κοινωνία μας;

Εάν αναφέρεστε στην σημερινή κοινωνία, αυτό δεν <εξυπηρετεί> κανέναν, θα έλεγα. Διότι η εξουσία ( πολιτική, θρησκευτική, οικονομική… ) θέλει να ελέγχει με την αυταρχική της δύναμη τον λαό, και ο λαός να <κρύβεται> πίσω από την έλλειψη βούλησης του για την ανάκτηση του πρωταγωνιστικού ρόλου που θα πρέπει να έχει κανονικά.

5)      Πως μπορούμε να φτάσουμε σε μια ιδανική κοινωνία;

Όταν κατανοήσουμε την θέση μας και τις πραγματικές αξίες για την ισορροπία και την αρμονική συνύπαρξη μας, αποκτώντας τις βασικές αρχές για την κοινωνική συμβίωση μας, και αναθεωρώντας πολλές από τις αξίες που μας έχουν επιβληθεί.

6)      Πιστεύετε πως η συμπαντική ενότητα μπορεί να βοηθήσει στο να δημιουργηθεί ένα πραγματικά Δημοκρατικό πολίτευμα; Μια κοινωνία δηλ. του homo Universalis;

Αναφέρθηκα νομίζω στο θέμα, στις απαντήσεις της 2ης και 3ης σας ερώτησης, όπου όλα ξεκινούν από την παιδεία μας, ως οντότητες και ως μέλη της κοινωνίας, έχοντας δομήσει με πιο ουσιαστικές αξίες τον εαυτό μας, για να επέλθει η <επικοινωνία> προς την επαναπροσέγγιση της συμβίωσης και λειτουργίας μας.

8)       Θα δούμε στο άμεσο μέλλον και κάποια άλλη δικιά σας έκθεση;

Αυτήν την περίοδο ετοιμάζω την νέα μου δουλειά, μέσα από την βάση της φιλοσοφίας μου στην τέχνη, που είναι η φθορά και η σήψη των εικόνων, λέξεων και συμβόλων, επαναπροσδιορίζοντας την ύπαρξη και διατηρώντας τον <ανοιχτό> διάλογο με την ύπαρξη μας, έχοντας ως ερχόμενη παρουσίαση, στην Πινακοθήκη του Δήμου Κερκυραίων, συγχρόνως με συζητήσεις που βρίσκομαι για την παρουσίαση του “The Land of Democracy”  και σε άλλες πόλεις και χώρες, όπως φυσικά και της νέας μου δουλειάς, που θα ανακοινωθούν το ερχόμενο διάστημα.

9)       Υπάρχει κάποια/ες σελίδες στο διαδίκτυο που μπορούμε να μαθαίνουμε νέα σας;

Δουλειά μου στο διαδίκτυο μπορείτε να δείτε στο www.mikepetrakis.com, και στο www.mikepetrakis.com/blog όπου επίσης θα βρείτε γενικότερα και διάφορες παρουσιάσεις και δημοσιεύσεις για την τέχνη μου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για την φιλοξενία της έκθεσης, επίσης το περιοδικό (City Vibes) και το site σας για την υποστήριξη ως χορηγοί επικοινωνίας.