‘The Land of D€MOCRA$¥’ exhibition by Mike Petrakis

‘The Land of DEMOCRACY’ exhibition by Mike Petrakis, 6 – 30 June 2012, at the Municipal Gallery of Corfu Greece.

Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, Αίθουσα Τέχνης (Art Cafe)
Την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 , εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης (κήπος Παλαιών Ανακτόρων) η έκθεση της εγκατάστασης του Μάικ Πετράκη με τίτλο “The Land of D€MOCRA$¥” με αναφορά στη φυσιογνωμία και στις λειτουργίες της σύγχρονης Δημοκρατίας.
Ο νέος καλλιτέχνης στέκεται κριτικά απέναντι στο θεσμό και τοποθετείται σχετικά με τις εκφάνσεις και τις σύγχρονές όψεις του.

Ώρα έναρξης: 20:00
Διάρκεια: 6-30 Ιουνίου 2012
Ώρες επίσκεψης: 10:00-21:00 (εκτός Δευτέρας και αργιών)

Επιμέλεια Έκθεσης: Μαρία Μελέντη
Χορηγός: Χριστίνα Τζαμάλα (Διοργάνωση Εκδηλώσεων)
Χορηγοί Επικοινωνίας: KΥΜΑ FM 90,3 , Corfuportal.gr

www.mikepetrakis.com
www.mikepetrakis.com/blog

“The Land of D€MOCRA$¥”
June 6 -30 2012

Installation exhibition by Mike Petrakis at the Municipal Gallery of Corfu Greece, with allusions on the ‘face’ of the contemporary ‘Democracy’.
Artist’s critical view across the Democracy’s institution through its contemporary expressions.

THE LAND OF DEMOCRACY
Η ΧΩΡΑ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με αξιοσημείωτη ποικιλία τοπίων προσκαλεί τους επισκέπτες της σε μία απολαυστική ακρόαση της ιστορίας της. Ο ξεναγός – αφηγητής μας προτείνει να αφεθούμε στο παιχνίδι των ΕΙΚΟΝΩΝ που προκαλούν οι ΕΝΝΟΙΕΣ – ΛΕΞΕΙΣ και να απολαύσουμε τον κόσμο που κτίζεται με βάση αυτή τη θεμελιώδη αρχή της δημιουργίας, ( ας απαλλαγούμε επομένως από την επιθυμία για άλλες αναγνώσεις και ας αναζητήσουμε εικαστικά τον λόγο ).
Όλοι μας άλλωστε μπορούμε να καταθέσουμε τις θέσεις και προτάσεις μας σχετικά με την ΧΩΡΑ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και τις σύγχρονες όψεις της, σημειώνοντας απλά τις φράσεις μας σε ένα κενό τοίχο στο τέλος της επίσκεψης.
Ας μην ξεχνάμε, η καταγραφή αυτή θα αποτελέσει και με αυτή την όψη της την γνωστή αποκαλούμενη << παρακαταθήκη για τις ερχόμενες γενιές >>. Ας δοκιμάσουμε λοιπόν όλοι! Εμείς κρατάμε στην αφήγηση μας τον πρωταρχικό σχολιασμό του Μάικ Πετράκη, του εμπνευστή και σκηνοθέτη της δράσης στην παρούσα εγκατάσταση.
Επεισόδιο 1ο
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, αρχές  και πάλι αρχές της ισοπολιτείας, της ισονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της  πανανθρώπινης προσφοράς, της συναδέλφωσης των λαών και της ειρήνης, της ανοικτής πρόσβασης στην γνώση, της δίκαιης κατανομής του πλούτου, των κοινωνικών παροχών. Ο ΚΗΠΟΣ της Εδέμ, η χώρα της ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΣ.
Μάικ Πετράκης  Η ελπίδα για την ισορροπημένη λειτουργία μιας ανθρώπινης ομάδας.

Επεισόδιο 2ο
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ο τόπος της ΟΥΤΟΠΙΑΣ των ευρωπα’ι’κών και άλλων δυτικών κοινωνιών. Η κατασκευή ενός αειθαλούς συστήματος ανατανακλάσεων που αυτοαποκαλείται << κοινωνικές και οικονομικές σχέσιεις  >>. Οι καλοί τρόποι μιας συνύπαρξης. Η ΟΔΟΣ προς την κάθε είδους κατανόηση των πολλών ποικίλων ιδεών, η ΛΕΩΦΟΡΟΣ των κάθε είδους νομιμοποιήσεων, η ευδαιμονία του νομότυπου.

Μ.Π. Η υποκριτική διάσταση των ανθρώπινων σχέσεων υποσκάπτει κάθε δημοκρατικό θεσμό.

Επεισόδιο 3ο
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ο τόπος των πολιτικών ΕΠΙΦΑΣΕΩ, των ανθηρών παραπετασμάτων, των ποικίλων σοφών, του διαλόγου με τους θνησιγενείς. Η χώρα των κρυφών δαιμόνωντης αόρατης εξόντωσης, ο κόσμος του καθαγιασμού των νικητών. ΤΟ ΔΑΦΝΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ της εξουσίας.
Μ.Π. Οι άγραφοι ηθικοί νόμοι καταπαντούνται προς χάρη του μοναδικού σε δύναμη ανθρώπινου συμφέροντος. Η εξουσία αποκτά το πρόσωπο των μονοκρατόρων, ηγετών       ( πολιτικών, θρησκευτικών ) αλλά και της αχόρταγης μάζας.
Επεισόδιο 4ο
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ο τόπος της τάχα ιερής άμιλλας, των αγωνιστών και των πρωταθλητών του συμφέροντος, των μελαγχολικών περιπάτων στην ΓΗ ΤΗΣ ΑΝΕΧΕΙΑΣ των άλλων, των καμένων κυττάρων και των πολλών αφροδισιακών . Η σύγχρονη σεξίστικη άποψη της επικράτησης και ο μαγικός φιλάρεσκος καθρέπτης της.
Μ.Π. Η Δημοκρατία δεν είναι παρά ένα ωραίο εμπορικό κόλπο και προ’ι’όν. Στ παιχνίδι του τζίρου της υπάρχουν θύματα χιλάδες οπαδοί, ηδονικά την ακολουθούν και τις περισσότερες φορές καίγονται.
Επεισόδιο 4ο
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ο τόπος της κυματοειδούς ανάκαμψης, των αναίτιων αλλα΄όχι αθόρυβων ανθρώπινων πανικών, της κάθε είδους λύσης, της τελικής ΑΔΙΕΞΟΔΗΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥ από την ΙΣΤΟΡΙΑ των σύγχρονων κοινωνιών.
Μ.Π. Ο χαμένος και κερδισμένος μας Παράδεισος VOTE DEMOCRACY.
Σκηνοθέτης: Μάικ Πετράκης
Αφηγητής: Μαρία Μελέντη
Τόπος Αφήγησης: Αίθουσα Τέχνης, Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων
Χρόνος: Ιούνιος 2012

Opening Reception: Wednesday June 6th 8 – 11:30 pm
6 – 30 June 2012
Curator: Mrs Maria Melenti
Sponsor: Mrs Christina Tzamala
Media Sponsors: KYMA FM 90,3 ,Corfuportal.gr

8 Responses to “‘The Land of D€MOCRA$¥’ exhibition by Mike Petrakis”

 1. George Says:

  Good luck with your new solo exhibition, seems very interesting, through the poster and the title as well. George.

 2. Damon G. Says:

  Very interesting work and title of the exhibition, specially for the situation in Greece and the European crisis. I hope you to upload some photos. All the best.

 3. Manya Says:

  Strong title and artwork, the new Democracy is on the way. The Democracy of the banks and big corporations,. I love your work – Manya.

 4. Gary Says:

  Genius and excellent artwork poster for your new exhibition, Sir Petrakis. My respect and greetings.

 5. Μάνος Says:

  Κύριε Πετράκη, μου άρεσε η έκθεση σας και ο τρόπος προσέγγισης του θέματος Δημοκρατία, σε όλες τις εκφράσεις της. Επίσης ο τρόπος παρουσίασης της δουλειάς αναδεικνύει την ‘αγριότητα’ επιβολής της. Συμφωνώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για την σύντομη συνομιλία μας. Μάνος Κατρίτσης.

 6. Χρήστος Κ. Says:

  Κύριε Πετράκη, επισκέφθηκα την έκθεση σας και πραγματικά η αντίληψη σας για τον θεσμό της Δημοκρατίας, και τον τρόπο λειτουργίας της,έρα από την θεωρία, με έφερε αντιμέτωπο με την χειραγώγηση και τιςεκφάνσεις της. Συγχαρητήρια.

 7. Hubert Says:

  Hi Mr. Petrakis, I am Hubert from Belgium, I visited your show in Corfu and we had a small talk. Thanks for your time, your expression through what Democracy has turned for the people.

 8. Γιώτα Says:

  Κύριε Πετράκη επισκέφθηκα την έκθεση σας και μου άρεσε πολύ. Ο τροπος παρουσίασης και οι έννοιες σας, με βρίσκουν σύμφωνη. Γιώτα

Leave a Reply