Archive for the ‘blog’ Category

Interview at Exarhiotis.gr

Saturday, November 3rd, 2018
 

της Ηλιάνας Βασιλάκη

Ένας πολίτης του κόσμου!

Ο Εξαρχειώτης συναντά τον Mike Petrakis,  έναν εννοιολογικό καλλιτέχνη που ζει στα Εξάρχεια και στην Ελλάδα της κρίσης.

 

1) Μιλήστε μας για εσάς

Γεννήθηκα στην Κέρκυρα και στα 19 μου ήρθα στην Αθήνα, όπου ζω και εργάζομαι και κυριότερα αυτή την περίοδο στο κέντρο της πόλης. Έχω εκθέσει και παρουσιάσει την καλλιτεχνική μου δουλειά στο εξωτερικό, Νέα Υόρκη, Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Φινλανδία κ.α.) και σε διάφορους χώρους εντός Ελλάδας.

2) Τι σημαίνει Τέχνη για εσάς;

Τέχνη είναι η ύπαρξή μου, η συνεχής αναζήτηση και εξέλιξη, η κληρονομιά του ανθρώπου στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Η επαναπροσέγγιση των στοιχείων και πραγμάτων που μας περιβάλλουν.

3) Κάνετε Τέχνη σε περίοδο κρίσης. Πόσο σας έχει επηρεάσει;

Ένας καλλιτέχνης θεωρώ ότι δεν πρέπει να επηρεάζεται από περιόδους κρίσης ή μη για να δημιουργήσει. Πρέπει να είναι αφοσιωμένος στο καλλιτεχνικό του έργο και να συνεχίζει να είναι δραστήριος και παραγωγικός. Να έχει την ευελιξία, να προσαρμόζεται ο ίδιος όπως και η δουλειά του αντίστοιχα.  Άλλωστε ως εννοιολογικός καλλιτέχνης, η βάση της θεματολογίας μου συσχετίζεται με τις κοινωνικές μεταβολές και εξελίξεις, με στόχο να προσεγγίσω τον θεατή με στοιχεία που θα του εξελίξουν τη δημιουργικότητα και την “οπτική” του, στα θέματα που τον επηρεάζουν ως ύπαρξη.

4) Από πού εμπνέεστε τα θέματα σας; Τι σας εμπνέει και τι σημαίνει για σας «έμπνευση»;

Εμπνέομαι με οτιδήποτε με περιβάλλει, ανθρώπους, αντικείμενα, την φύση κ.α., με στόχο να συνδέσω ταυτόχρονα τα φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους, περνώντας διάφορα μηνύματα…Έμπνευση= Οξυγόνο,, Ζωή, ύπαρξη, Δημιουργία…

5) Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

Ετοιμάζω τη νέα μου δουλειά, μέσα από την φιλοσοφία μου που είναι η επαναπροσδιόριση-επαναπροσέγγιση των εικόνων, λέξεων στοιχείων και αξιών, όμως με πιο αυτοβιογραφική θέση, που όταν θα την ολοκληρώσω θα είμαι έτοιμος να την παρουσιάσω.

6) Ποια η άποψη σας για την Τέχνη σήμερα;

Η Τέχνη κατά την προσωπική μου άποψη, είναι μαζί με την επιστήμη τα δύο βασικά στοιχεία της κοινωνίας μας, που θα μας δώσουν απάντηση ως οντότητες, ως μέρος κοινωνικού συνόλου, κυρίως λόγω και της πρόκλησης που ονομάζεται Artificial Intelligence.

Όλοι είμαστε δημιουργικοί, όλοι κάποτε υπήρξαμε καλλιτέχνες , κυρίως στη νηπιακή μας ηλικία. Απλώς κάποιοι συνεχίζουμε να την εξασκούμε…(τη δημιουργικότητα). Ταυτόχρονα κάποιος δεν είναι καλλιτέχνης μόνο όταν ασχολείται με τα εικαστικά, φωτογραφία, μουσική, ηθοποιία κ.α., αλλά και σε άλλους τομείς, όπως επιστήμη και επιχειρηματικότητα, όπως οι Άλμπερτ Αϊνστάιν, Steve Jobs, κ.α..

7) Πιστεύετε πως η Τέχνη απαντά στους σύγχρονους προβληματισμούς;

Η Τέχνη πάντα έχει και θα έχει απαντήσεις, όπως προανέφερα. Στόχος της είναι να σχολιάζει και να δίνει απαντήσεις και λύσεις σε οτιδήποτε απασχολεί τον άνθρωπο και την κοινωνία. Κυριότερα στην  Ελλάδα λόγω της κατάστασης που βιώνουμε τα τελευταία έτη , που πρωτίστως είναι κρίση αξιών και μια έκφανση όλων των προηγούμενων περιόδων. Θα παρότρυνα τον κόσμο να στραφεί περισσότερο στην Τέχνη, όπου θα βρει πολλές απαντήσεις στα θέματα που τον απασχολούν, σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

8) Δεδομένου ότι ζείτε στα Εξάρχεια, θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας “ αντισυμβατικό” καλλιτέχνη? Πως βλέπεται τα Εξάρχεια σήμερα;

Δεν θα τοποθετούσα ταμπέλα στον εαυτό μου και κυρίως αυτή του “αντισυμβατικού” καλλιτέχνη. Μέσα από την ουμανιστική μου “γλώσσα” απευθύνομαι σε όλους τους ανθρώπους, πέραν της καταγωγής, της φυλής, της κοινωνικής και οικονομικής του τάξης, των σεξουαλικών του προτιμήσεων κ.α.. Δεν μου αρέσει να περιορίζω τα όρια της έκφρασης και του κοινού που συνδιαλέγομαι.

9) Πείτε μας  για το πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα σεμιναρίων , workshops κι άλλων υπηρεσιών ‘Art InSide Business’.

 Το Art InSide Business‘ είναι ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο, κυρίως για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, που εστιάζει μέσα από την σύμπλευση/σύνδεση δύο πολύ σημαντικών στοιχείων της κοινωνίας, τη Δημιουργική Βιομηχανία και το Business.

Με βάση στην ανάδειξη και αύξηση των soft και social skills, της δημιουργικότητας, ανάπτυξης αυτοπεποίθησης, αυτοματοποιημένης αντίδρασης, με στόχο την καινοτομία, Creative Leadership & Management, Creative Communication & Marketing, Creative Team Building, Design Thinking, κ.τ.λ., επικεντρώνοντας στις νέες ιδέες, καλύτερες συνθήκες κατανόησης, εργασίας και συνεργασίας, μέσα και από επιστημονικές έρευνες.

Στον σημερινό ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, χρειαζόμαστε νέες μορφές και νέα μονοπάτια, ώστε να οδηγηθούν τα στελέχη και οι εργαζόμενοι σε πιο εξελιγμένες και εμπλουτισμένες διαδικασίες, εξελίσσοντας τις προσωπικές  δεξιότητες και χαρακτηριστικά με σεβασμό στο όραμα και τις αξίες της κάθε οντότητας και κάθε οργανισμού, δίνοντας ένα νέο value, κάτι που είναι αναγκαίο στη σημερινή εποχή μας.

Πολύ σημαντικοί επιχειρηματικοί φορείς στο εξωτερικό, αναφέρουν ικανότητες όπως Δημιουργικότητα, Κριτική Σκέψη, Επίλυση Σύνθετων Προβλημάτων, Επικοινωνία, Συνεργασία, Συναισθηματική Νοημοσύνη, Kρίση και Λήψη Αποφάσεων, Γνωστική Ευελιξία. Θα υπερισχύσουν στο επιχειρείν στο μέλλον, κυρίως και με την πρόκληση του Artificial Intelligence, και αποτελούν τους βασικούς άξονες των σεμιναρίων και παροχών του προγράμματός μου.

Μέσα από τις συνεργασίες μου με πολύ σημαντικούς οργανισμούς, φορείς και σε ιδιωτικό επίπεδο, αναγνωρίζω όλο και περισσότερο τη διάθεση των συμμετεχόντων να εμπλουτίσουν και να αναπτύξουν το επαγγελματικό τους status και σε ισορροπία επίσης με την καθημερινότητά τους, κάτι που είναι αναγκαίο για το παρόν και το μέλλον στο entrepreneurship.

10) Δώστε μας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Μια ευχή στους Έλληνες.

Συνεχώς να εξελίσσονται και να αποδέχονται τον εαυτό τους και τους άλλους, κλείνοντας με το απόφθεγμά μου… Στη ζωή σου δεν πρέπει να είσαι άλλος ένας, αλλά ένας άλλος… Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξή μας Ηλιάνα.

 

ME mADe by MEdia or MEdia mADe by ME?

Thursday, January 27th, 2011

So, ME mADe by MEdia or MEdia mADe by ME? A big question, we create media, through our existence and personal pursuit, but now our attitude lead by them.

Media always bridle the mass, especially in middle of word’s economic crisis. Through people’s disposition to turned in to popular culture to forget his/her problems, media’s attribution and services, becomes stronger to hold and diktat the mass.

Human existence, specially through appearance, of called POP culture, is in-wrought and lead by media, through the years this influence and relation become stronger.

I admit that media has offer to humanity many wonderful things & creations, even now in their overwhelming majority are trashes.

TV is a digital technology mirror.

TV is a digital mirror, which through its presentable figures and their products, welcomes – drives us to pretend them through its multicollectable (or maybe not?). Maybe its progress should be, to become more accessible.

Of course media is not only TV, are magazines, radio, newspapers and more.

ME – Medea – MEdia

Playing with words, Media are just like Medea, an ancient Greek tragedy written by Greek philosopher Euripides, who kills her own son Jason. Somehow I believe Media trying to control our minds and souls, with diathesis to kill our existence and uniqueness. Killing its viewers and listeners, personal attribute. We are Media’s kids and take us wherever its prefer, without killing us in real, but killing our personal being.

ADam – AD – mAD or Adam – mAD – AD

Maybe the secret it is in word mADe, has the words ME & AD-from advertise.

Finally we are all ADam’s kids and modern Eden is not full of trees and fruits but full of product’s stands.

With Regards

Mike Petrakis


ARTisT…

Tuesday, November 30th, 2010

ARTisT

Dear friends

Until I post my new text with title ME mADe by MEdia or MEdia mADe by ME, I decide to post one of my concepts which you can find it also in Links.

Playing with Art is & Artist, I trying through these ‘key’ words (Art & Artist), to attribute the connection, concomitance, conflict, association and in a way each other’s complicity, preparing a project within this idea, which will be presented in the future.

ARTisTalent                           ARTIisTale                                                                                    

ARTisTank

ARTisThrill        ARTisTerror

ARTisTrue

ARTisTerrified

ARTisTranslate     ARTisTruth

ARTisTransform

ARTisTame

ARTisTrigger     ARTisTaboo

ARTisTangle

ARTisTarget    ARTisTattoo

ARTisTeach

ARTisTell     ARTisTemptation

ARTisTempo

ARTisTest

ARTisTheme

ARTisThirst

ARTisTrash     ARTisThunder

ARTisTitle

ARTisTime    ARTisTomorrow

ARTisTongue

ARTisTwister    ARTisTorch

ARTisTouch

ARTisTragedy                            ARTisTrendy

ARTisTrick       ARTisTrip       ARTisTransport

ART ‘s heART is being apART?

Wednesday, November 10th, 2010

The best things in life are free, but in the end we express the human greed.

We live in technology progress, no in human’s progress.

We all made of, through and between ME and MEdia.

I think finally that George Washington & Queen Elisabeth still sells more than everyone, cause of dollars and pounds prints, also for money cash transaction.

The existence of today media’s creations has become from 15 minutes of fame, to 15 minutes of shame, cause its shallow attitude.

Earth’s environment is not changing, is repeating through the years, the fauna beings disappear and transmute together with human’s existence.

Finally we haven’t yet become integrated robots, we just communicate through technology like robots.

HUMANITY HAS SOLDiers

ART ‘s heART is being apART?

ENEMY is AN IN ME?

Art has lost its poetic and literature expression, has become more amusement and more media attribution and position.

True or False?

Right or Wrong?

Good or Bad?

In or Out?

Medicine for diseases, or diseases is the medicine?

Medicine or  MEDIAcine or MEDIA(CINE)?

I’m leaving you with this wonderful song:

Hello friends – World Economic Christ is

Monday, October 25th, 2010

Dear and very respectful friends, welcome to my new website, the last period of my life I was preparing and progress my new material within my art – philosophy. Now I’m about to relocate in New York to live and work creating many new staff and bring my art in wider audience. Within my blog I will try to share my ideas and open a dialogue with you for every matter – concern also to hear your comments.

Don’t you forget, we, ourselves, are the stars of the daily life, and our life must not be affected by what they serve us, but use everything around us, as we realize it and prefer it.

You allow me to share with you one comment about World Economic Crisis.

So, where this all will stop? Maybe we must expect the coming of the World Economic Christ is? ‘To heal our souls, our greed and our wallet holes… ‘.

I share with you a sketch one of my new artworks, talking about human greed and bulimia for what our personal existence goes.

LG – Large Guzzler

With Regards
Mike Petrakis