Archive for the ‘Mike Petrakis’ Category

Interview at Exarhiotis.gr

Saturday, November 3rd, 2018
 

της Ηλιάνας Βασιλάκη

Ένας πολίτης του κόσμου!

Ο Εξαρχειώτης συναντά τον Mike Petrakis,  έναν εννοιολογικό καλλιτέχνη που ζει στα Εξάρχεια και στην Ελλάδα της κρίσης.

 

1) Μιλήστε μας για εσάς

Γεννήθηκα στην Κέρκυρα και στα 19 μου ήρθα στην Αθήνα, όπου ζω και εργάζομαι και κυριότερα αυτή την περίοδο στο κέντρο της πόλης. Έχω εκθέσει και παρουσιάσει την καλλιτεχνική μου δουλειά στο εξωτερικό, Νέα Υόρκη, Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Φινλανδία κ.α.) και σε διάφορους χώρους εντός Ελλάδας.

2) Τι σημαίνει Τέχνη για εσάς;

Τέχνη είναι η ύπαρξή μου, η συνεχής αναζήτηση και εξέλιξη, η κληρονομιά του ανθρώπου στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Η επαναπροσέγγιση των στοιχείων και πραγμάτων που μας περιβάλλουν.

3) Κάνετε Τέχνη σε περίοδο κρίσης. Πόσο σας έχει επηρεάσει;

Ένας καλλιτέχνης θεωρώ ότι δεν πρέπει να επηρεάζεται από περιόδους κρίσης ή μη για να δημιουργήσει. Πρέπει να είναι αφοσιωμένος στο καλλιτεχνικό του έργο και να συνεχίζει να είναι δραστήριος και παραγωγικός. Να έχει την ευελιξία, να προσαρμόζεται ο ίδιος όπως και η δουλειά του αντίστοιχα.  Άλλωστε ως εννοιολογικός καλλιτέχνης, η βάση της θεματολογίας μου συσχετίζεται με τις κοινωνικές μεταβολές και εξελίξεις, με στόχο να προσεγγίσω τον θεατή με στοιχεία που θα του εξελίξουν τη δημιουργικότητα και την “οπτική” του, στα θέματα που τον επηρεάζουν ως ύπαρξη.

4) Από πού εμπνέεστε τα θέματα σας; Τι σας εμπνέει και τι σημαίνει για σας «έμπνευση»;

Εμπνέομαι με οτιδήποτε με περιβάλλει, ανθρώπους, αντικείμενα, την φύση κ.α., με στόχο να συνδέσω ταυτόχρονα τα φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους, περνώντας διάφορα μηνύματα…Έμπνευση= Οξυγόνο,, Ζωή, ύπαρξη, Δημιουργία…

5) Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

Ετοιμάζω τη νέα μου δουλειά, μέσα από την φιλοσοφία μου που είναι η επαναπροσδιόριση-επαναπροσέγγιση των εικόνων, λέξεων στοιχείων και αξιών, όμως με πιο αυτοβιογραφική θέση, που όταν θα την ολοκληρώσω θα είμαι έτοιμος να την παρουσιάσω.

6) Ποια η άποψη σας για την Τέχνη σήμερα;

Η Τέχνη κατά την προσωπική μου άποψη, είναι μαζί με την επιστήμη τα δύο βασικά στοιχεία της κοινωνίας μας, που θα μας δώσουν απάντηση ως οντότητες, ως μέρος κοινωνικού συνόλου, κυρίως λόγω και της πρόκλησης που ονομάζεται Artificial Intelligence.

Όλοι είμαστε δημιουργικοί, όλοι κάποτε υπήρξαμε καλλιτέχνες , κυρίως στη νηπιακή μας ηλικία. Απλώς κάποιοι συνεχίζουμε να την εξασκούμε…(τη δημιουργικότητα). Ταυτόχρονα κάποιος δεν είναι καλλιτέχνης μόνο όταν ασχολείται με τα εικαστικά, φωτογραφία, μουσική, ηθοποιία κ.α., αλλά και σε άλλους τομείς, όπως επιστήμη και επιχειρηματικότητα, όπως οι Άλμπερτ Αϊνστάιν, Steve Jobs, κ.α..

7) Πιστεύετε πως η Τέχνη απαντά στους σύγχρονους προβληματισμούς;

Η Τέχνη πάντα έχει και θα έχει απαντήσεις, όπως προανέφερα. Στόχος της είναι να σχολιάζει και να δίνει απαντήσεις και λύσεις σε οτιδήποτε απασχολεί τον άνθρωπο και την κοινωνία. Κυριότερα στην  Ελλάδα λόγω της κατάστασης που βιώνουμε τα τελευταία έτη , που πρωτίστως είναι κρίση αξιών και μια έκφανση όλων των προηγούμενων περιόδων. Θα παρότρυνα τον κόσμο να στραφεί περισσότερο στην Τέχνη, όπου θα βρει πολλές απαντήσεις στα θέματα που τον απασχολούν, σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

8) Δεδομένου ότι ζείτε στα Εξάρχεια, θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας “ αντισυμβατικό” καλλιτέχνη? Πως βλέπεται τα Εξάρχεια σήμερα;

Δεν θα τοποθετούσα ταμπέλα στον εαυτό μου και κυρίως αυτή του “αντισυμβατικού” καλλιτέχνη. Μέσα από την ουμανιστική μου “γλώσσα” απευθύνομαι σε όλους τους ανθρώπους, πέραν της καταγωγής, της φυλής, της κοινωνικής και οικονομικής του τάξης, των σεξουαλικών του προτιμήσεων κ.α.. Δεν μου αρέσει να περιορίζω τα όρια της έκφρασης και του κοινού που συνδιαλέγομαι.

9) Πείτε μας  για το πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα σεμιναρίων , workshops κι άλλων υπηρεσιών ‘Art InSide Business’.

 Το Art InSide Business‘ είναι ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο, κυρίως για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, που εστιάζει μέσα από την σύμπλευση/σύνδεση δύο πολύ σημαντικών στοιχείων της κοινωνίας, τη Δημιουργική Βιομηχανία και το Business.

Με βάση στην ανάδειξη και αύξηση των soft και social skills, της δημιουργικότητας, ανάπτυξης αυτοπεποίθησης, αυτοματοποιημένης αντίδρασης, με στόχο την καινοτομία, Creative Leadership & Management, Creative Communication & Marketing, Creative Team Building, Design Thinking, κ.τ.λ., επικεντρώνοντας στις νέες ιδέες, καλύτερες συνθήκες κατανόησης, εργασίας και συνεργασίας, μέσα και από επιστημονικές έρευνες.

Στον σημερινό ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, χρειαζόμαστε νέες μορφές και νέα μονοπάτια, ώστε να οδηγηθούν τα στελέχη και οι εργαζόμενοι σε πιο εξελιγμένες και εμπλουτισμένες διαδικασίες, εξελίσσοντας τις προσωπικές  δεξιότητες και χαρακτηριστικά με σεβασμό στο όραμα και τις αξίες της κάθε οντότητας και κάθε οργανισμού, δίνοντας ένα νέο value, κάτι που είναι αναγκαίο στη σημερινή εποχή μας.

Πολύ σημαντικοί επιχειρηματικοί φορείς στο εξωτερικό, αναφέρουν ικανότητες όπως Δημιουργικότητα, Κριτική Σκέψη, Επίλυση Σύνθετων Προβλημάτων, Επικοινωνία, Συνεργασία, Συναισθηματική Νοημοσύνη, Kρίση και Λήψη Αποφάσεων, Γνωστική Ευελιξία. Θα υπερισχύσουν στο επιχειρείν στο μέλλον, κυρίως και με την πρόκληση του Artificial Intelligence, και αποτελούν τους βασικούς άξονες των σεμιναρίων και παροχών του προγράμματός μου.

Μέσα από τις συνεργασίες μου με πολύ σημαντικούς οργανισμούς, φορείς και σε ιδιωτικό επίπεδο, αναγνωρίζω όλο και περισσότερο τη διάθεση των συμμετεχόντων να εμπλουτίσουν και να αναπτύξουν το επαγγελματικό τους status και σε ισορροπία επίσης με την καθημερινότητά τους, κάτι που είναι αναγκαίο για το παρόν και το μέλλον στο entrepreneurship.

10) Δώστε μας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Μια ευχή στους Έλληνες.

Συνεχώς να εξελίσσονται και να αποδέχονται τον εαυτό τους και τους άλλους, κλείνοντας με το απόφθεγμά μου… Στη ζωή σου δεν πρέπει να είσαι άλλος ένας, αλλά ένας άλλος… Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξή μας Ηλιάνα.